Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2009 21:23 - Концепцията за "Първата дама"
Автор: faiona Категория: Политика   
Прочетен: 4411 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Преди известно време прочетох статия, коментираща разюздания маниер на обличане на американската първа дама -Мишел Обама. Видите ли, жената си позволила да обличa рокли с голи рамене. След бързо проучване на биографията на тази така разпасана американка (да се чете -пуснах чичо Гугъл, той ми извади линк към леля Уики, прочетох страничката за нея там ), установих, че тя е завършила Принстън и Харвард. След което, според данъчните декларации на смейство Обама е изкарвала два пъти повече пари от съпруга си. Интересното в случая е, че в момента тя се занимава с благотворителност, градинарство и усилия да съобрази тоалета си с протоколните изисквания. Последното очевидно даже не особено успешно. Та тази кратка биографична справка  ме наведе на някои не твърде дълбоки, но доста мрачни мисли.
   Първо , нека отбележа за протокола, че винаги съм мислела за Първата дама като за нещо като "the ultimate trophy wife". Сякаш отново сме в 17-18 век и от жената се очаква да си стои в къщи, да готви (ако съпругът и не и е осигурил достатъчно пари да плаща  на готвачка), да гледа децата (ако си няма гувернантка) и в общи линии да си избира тоалети и да ги  разхожда по благотворителни балове, симулирайки състрадание към бедните/сакатите/болните .... Като образованието, ако има такова, е също така за красота и престиж. На съпруга й, не нейн.
  И да не се отплесвам, мисълта ми беше, че тези иначе интелигентни и успели жени, съпругите на президентите,  винаги са представяни като идеалните съпруги и майки. Не като личности, не като професионалисти, не като равностойни партньори, а като съпруги и майки. То не че е лошо да си съпруга и майка, но това хич ама въобще не те прави личност.
 Аз лично, не смятам че един мъж, да не говорим президент заслужава да има до себе си подобно същество, което освен да готви и да гледа деца нищо друго не умее. То за това даже и тризначките (всички знаем за кои става дума), тези недоразумения на природата, стават. Е добре де, готвенето сигурно ще им се опре, но схванахте мисълта ми.
 И да се върна към основната идея, завършвайки със следното върпосче- Защо в XXI век на жените все още се гледа като на нечии съпруги,  пък било то и  президентски, а не като на личности?
 Аз отговор, поне не и задоволителен такъв, нямам.



Гласувай:
0



Следващ постинг

1. karanikolov - Мисля,че Мишел работи доста сега
07.05.2009 22:00
и въобще НЕ готви,чисти и т.н...

Faiona,
от Президент на САЩ "по-високо" няма.
И по-отговорно няма.

Мишел държи връзката между Белия дом и обикновените хора.
Тя осъществява неофициални контакти, проучвания, разговори - там се върши грамаден обем работа.
На практика чрез Мишел се получава обратна информация,оценява се влиянието на всичко.

Доста отговорна работа - и затова е предоставена на човек,на когото може да се има доверие.
цитирай
2. betid13 - :)
07.05.2009 22:11
да не забравяме, че зад всеки успял мъж стой една силна жена (100% по-успяла и стабилна)
колкото и да не им се ще на мъжете това си е вярно:)
и мен ме изнерви когато чух по новините негативното отношение към въпросната рокля.. нали уш не е от значение с как си облечен..
цитирай
3. rosidi - дааа
07.05.2009 22:13
страшно ми се щеше да видя жена президент на Америка и как щеше да бъде отразен първия кавалер или не знам как ще го наричат там. Дали щеше да прави благотврителни вечери и т.н. и т.н. и щяхме да му пуснем рекламата на Каменица.
цитирай
4. faiona - уточнение
07.05.2009 22:24
Знам , че една първа дама си има достатъчно работа, мисълта ми беше за изграждания имидж, за концепцията за "Първа дама"-защото когато чуеш това словосъчетание, едва ли сондирането на мненията и т.н. е първото, което ти хрумва..
цитирай
5. karanikolov - Мишел е силна, безспорно е
07.05.2009 22:27
И Барак много я цени.

Затова може би държи Тя да е в екипа му.
цитирай
6. karanikolov - Faiona,
07.05.2009 22:37
Този антураж,и уважение, и контакти , и възможности,които тя има - едва ли може да се сравнява с онези,които е имала като е работила - каквото и да е било то.

А да си мислим,че ако остане в бизнеса името на мъжа й ще е без значение - е напълно погрешно.
Там тя ще е в СЯНКАТА МУ.

Щото другите винаги ще си задават въпроса:
"Ами ако ОНЯ разбере?"
цитирай
7. cindy - Нещо наивно ми се чини това питане :)
07.05.2009 23:07
В момента тя е жена на президента и май не може да си врътка бизнеса според техните канони. Той ще е президент 4 години и ако не го преизберат -пак ще си го врътка. А какъв и е бизнесът, че не разбрах?
Печелела 2 пъти повече от него - нищо лошо, явно е кадърна. Защо ли пък тогава не се е кандидатирала тя за президент. Щеше да улучи бинго 2 в 1 - първата жена президент и при това чернокожа, упс пардон - исках да кажа афро-американка, разбира се. :)
Що се отнася до вкуса и за тоалети, честно казано не съм особено впечтлена. Опитват се да я изкарат новата Джаки Кенеди/Онасис в модно отношение, но не виждам причини за това.
Цялата истерия е, за да си вдигат продажбите на вестниците и списанията. В Америка всичко си е бизнес, ти за какво си седнала да се кахъриш? :)))))

А сега се сетих и за данъчните декларации - да си чувала, че по америчко много мъже приписват дялове от фирми и имоти на жените си? Поне по филмите би трябвало да си го забелязала. Та не й бери грижата на мадам Обама, може пък тя да замести съпруга си на този пост, кой знае ... :)
цитирай
8. faiona - ти май го прие лично ;)
07.05.2009 23:15
Първо, при положение че жената е завършила също толкова, че и по-престижни университети от съпруга си и е работила също като него в правна фирма, само че за повечко пари, както и е била съветник на кмет, мисля че контактите и възможностите си ги е имала. Но се е отказала заради политическата кариера на съпруга си, което е отвратителното в случая.
Второ, тя е работила последно в университет. Не мисля че университетските преподаватели биха се впечетлили от един президент. Те са го учили навремето . А що се отнася до "ако оня разбере" -това даже няма да го коментирам.
цитирай
9. stir - gender
08.05.2009 03:38
"Защо в XXI век на жените все още се гледа като на нечии съпруги, пък било то и президентски, а не като на личности?"


Ами защото във всяка общност има предразсъдъци. Те не се изкореняват така лесно.

Т.н. gender е всъщност социална конструкция. Още от малки сме научени на определени социални норми - момиченцата носят розовко и панделки и полички, а момченцата си играят с лопатки. Момичетата вървят по един утъпкан път, възприет за даденост, кажи го даже - генетична даденост, че те трябва да вървят по този път. Затова стават съпруги и т.н. и има неравенство на трудовите пазари.

Другият, по-конкретен, отгвоор на въпроса ти, е, че просто липсва дискусия. Знаем, диалогът разбива рамки. Липсва повсеместно образование и дискусия на тази тема. Имаш ли представа колко много мъже и жени смятат, че жените не са равностойни и не могат да постигнат успехите на мъжете? Виж дори как съм написал изречението - постигнат, т.е. едва ли не от тях се очаква да настигат нещо си. Дори тези от нас, които си мислят, че не страдат от предразсъдъци, всъщност действат и мислят по този начин. Толкова навътре са заложени, че не съзнаваме как се придържаме към тях.

Говорих си с един приятел на скоро; казах му, че имам да пиша рецензия на статия за жените в политиката и той ми вика, "Жените за нищо не стават." Каза ми да предам празен лист. Другото, дето го каза, няма да го спомена от уважение.
цитирай
10. eien - Престижният университет не означава, че
08.05.2009 10:13
имаш "класа".
Не е необходимо да имаш опит като булка на Първия човек в една държава, за да знаеш дали е уместно да се туриш в обувки без пета или рокля с голи рамене на неподходящи случаи и места. Това са едни от критиките в американската преса към нея.
цитирай
11. strannica - :)))
08.05.2009 11:46
"То не че е лошо да си съпруга и майка, но това хич ама въобще не те прави личност".
:)))
За да си ИСТИНСКАТА,ПЕРФЕКТНАТА съпруга и ИСТИНСКАТА,ПЕРФЕКТНАТА майка, трябва преди това вече да си страхотна личност! И точно тези две роли главно изграждат ЖЕНАТА-личност, а не някаква безполова личност, жадуваща социално признание и супер печеливш бизнес.
Но имам дълбоки подозрения, че последните 2-3 поколения масово са изгубили ориентирите за ролята на половете.

И - съгласна съм с коментара на eien.
цитирай
12. karanikolov - На № 8
08.05.2009 14:24
Съветник на кмет имал по-големи контакти, и перспектива, и повече отворени врати от Дясната ръка на Президента?
Това ли е твоята теза?
:)))

В университете учат на знания и как да ги прилагаме оптимално.
Очевидно Обама отлично е научил всичко - затова преподавателите му няма начин да не се впечатлят.
И те,преподавателите са Учители, а не Божества.

Всъщност - прочети и за Жаклин Кенеди, и за Хилъри Клинтън, и за Принцеса Даяна, и за Ивана Тръмп.
ВСИЧКИ ТЕ имат неимоверна полулярност, ремоме, Космически хонорари за снимки, явявания, речи и т.н... - САМО Благодарение на Хуманитарните мисии, които са поели в помощ на съпрузите си и са се развили след това.

Мислиш ли,че някаква съветничка на кмет има повече шансове да стане Сенатор и Кандидат Президент, И Държавен секретар - отколкото такава дама?
Мисли каквото искаш.

Всъщност - проблема не е във фактите, които не искаш да видиш - защото те съществуват.
Проблема,и твоите разсъждения мисля, имат Извор,Основа - в една Омраза към Мъжкия пол, което се усеща в изказванията ти.

Много силна омраза и неприязън.

Затова бъди спокойна - ти няма да имаш проблемите на Мишел, защото никой Барак не би те държал при себе си.
А и ти него.
цитирай
13. faiona - Lol
08.05.2009 15:16
Мне бих казала че мразя мъжете, даже много си обичам моя собствен. Порсто не виждам защо имиджа на една успяла жена трябва да се редуцира до репродуктивните й способности, за да се подпомогне кариерата на съпругът й. Бих била също толкова възмутена, ако имиджа на един успял мъж се редуцираше до ролята му на съпруг и баща само за да се подпомогне кариерата на жена му. :)
МИсълта ми беше , че поне според мен двама души, споделящи живота си би следвало да са равностойни партньори.
цитирай
14. faiona - относно перфектната съпруга и майка
08.05.2009 15:18
Простете , ако държа освен това и да съм образован и пълноценен член на обществото и професионалист. Не мисля че бъдещите ми деца и съпругът ми биха спечелили от общуването с една затворена в кухнята домакиня.
цитирай
15. karanikolov - Редуцира се до "Духовна опора"
08.05.2009 15:26
До "Пастор" и "Най-доверен човек" едновременно,
До "Спечелихме изборите заедно - Заедно ще управляваме".
Твърде интелектуална е работата, която сега ще върши МИШЕЛ и многостранна.
По-изискваща и недопускаща грешки - от всичко досега.

Всъщност - нещо подобно прави в Англия и Кралското семейство.

А ОБАМА нямат и избор.
Мъжът е опитал - и е достигнал този пост, тази отговорност.
Въпрос на семейна чест е ако щеш - семейството да се покаже Достойно за този Пост и изискванията към всички тях, който той налага.

Най-боли ако паднеш отвисоко,и всички помнят с години.
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: faiona
Категория: Лични дневници
Прочетен: 39567
Постинги: 10
Коментари: 26
Гласове: 59
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031